Repatrierea unei persoane dragi decedate este un proces delicat și complex. În astfel de momente dureroase, organizarea transportului funerar în țară poate părea copleșitoare. De aceea, în acest articol vei găsi răspunsurile la cele mai frecvente întrebări legate de repatriere, pentru a te ajuta să gestionezi mai ușor aceste formalități complicate.
Așadar, continuăm cu întrebările și răspunsul la acestea.
1. Ce înseamnă repatrierea unei persoane decedate?
Repatrierea se referă la transportul persoanei decedate dintr-o țară străină în țara de origine sau locul dorit de înmormântare, acolo unde familia și prietenii își pot lua rămas bun.
2. Ce trebuie să faci imediat după deces?
Primul pas pe care trebuie să-l faci imediat după constatarea decesului este să contactezi o firmă de servicii funerare specializată în repatrieri decedați. Este important să alegi o firmă profesionistă, care poate gestiona eficient acest proces dificil.
Alegerea unei firme de încredere, profesioniste, este crucială pentru a reduce stresul și a te asigura că totul decurge fără probleme.
De ce spunem profesionistă? Pentru că nu vrei să dureze mai mult decât este necesar, ori să se ivească probleme chiar în acest moment dificil.
3. Cine înregistrează decesul?
Decesul unui cetățean român aflat în străinătate trebuie înregistrat de autoritățile locale.
Decesul poate fi înregistrat şi la ambasada sau consulatul României din ţara în care te afli, deși acest lucru nu este obligatoriu.
Atunci când autoritățile locale ale țării respective comunică decesul către ambasada sau consulatul României, acestea anunță familia și eliberează certificatul de deces românesc. Totuși, acest document poate fi emis doar pe baza certificatului de deces inițial, eliberat de autoritățile locale din țara respectivă, și a altor documente cerute de legislația română.
În schimb, dacă decesul nu a fost înregistrat la ambasadă sau consulat, certificatul de deces românesc se eliberează în România, pe baza certificatului de deces străin şi a altor documente prevăzute de legislaţia în vigoare.
4. Ce acte sunt necesare pentru repatrierea românilor din străinătate?
Pentru a aduce persoana dragă acasă, vei avea nevoie de următoarele documente:
-
- Certificatul de constatare a decesului
- Pașaportul persoanei decedate (dacă e cazul)
- Pașaportul mortuar (pentru transportul trupului neînsuflețit)
- Certificatul de deces
- Certificatul de îmbălsămare
Acestea sunt actele necesare pentru repatrierea decedaților, dar pot fi și altele în funcție de fiecare caz în parte.
De reținut!
În caz de incinerare, nu e necesar pașaportul mortuar.
5. Trebuie să călătorești în țara unde a avut loc decesul?
Mulți oameni își fac griji legate de necesitatea de a se deplasa în țara unde a avut loc decesul. Totuși, este important să știi că nu este necesar să faci acest lucru.
Compania de servicii funerare poate gestiona toate formalitățile necesare și transportul funerar în țară, astfel încât tu să poți rămâne acasă și să te ocupi de celelalte detalii legate de înmormântare. Acest lucru îți va reduce stresul și îți va oferi timp să te ocupi de cele mai importante aspecte.
6. Cât durează procesul de repatriere?
Durata procesului de repatriere depinde de circumstanțele în care a survenit decesul și de legislația țării respective.
-
- În cazul unui deces survenit din cauze naturale, procesul poate dura între 2 și 7 zile.
-
- Dacă decesul a avut loc în urma unui accident sau din alte cauze neobișnuite, repatrierea poate dura mai mult, în funcție de investigațiile efectuate și de procedurile legale.
7. Cât costă repatrierea unei persoane decedate?
Costurile repatrierii depind de distanța dintre țara în care a survenit decesul și România, precum și de serviciile funerare alese.
8. Există ajutor pentru repatriere din partea statului?
În acest moment, nu există un ajutor pentru repatriere, dar la începutul lunii Octombrie, Senatul a adoptat proiectul de lege conform căruia statul român suportă costurile de repatriere, la cererea familiei, până în limita a 5000 euro, pentru cetățenii români decedați în străinătate.
În plus, există posibilitatea suportării diferenței de către taxele consulare dacă suma este mai mare de 5000 euro, aflăm dintr-un articol postat pe digi24.ro.
Dar mai trebuie să așteptăm până legea va fi promulgată.
CTC Funerare te sprijină și preia toată responsabilitatea aducerii acasă a persoanei dragi
CTC Funerare îți este alături în acest proces dificil și îți stă la dispoziție și cu servicii funerare de repatriere.
Echipa noastră preia toate responsabilitățile, de la întocmirea documentației, la transportul persoanei dragi până la locul specificat. Ne ocupăm de fiecare detaliu, astfel încât tu să poți plânge în liniște și să lași birocrația în mâinile noastre.
Iată concret ce facem în caz de repatriere:
-
- Întocmim documentația necesară repatrierii
-
- Asigurăm transportul de oriunde din Europa
-
- Asigurăm transportul și din România spre țările din Europa
-
- Asigurăm sicriul în care va fi transportată persoana decedată
-
- Poți urmări transportul LIVE
-
- Efectuăm transportul la locația aleasă de tine
Clienții noștri au avut încredere în noi și au simțit respectul și compasiunea noastră față de pierderea suferită.
Acestea sunt doar 2 dintre recenziile pe care le poți găsi aici.
Dacă treci printr-un astfel de moment dificil, nu ezita să ne contactezi.
Suntem disponibili 24/7, iar unul dintre specialiștii noștri te va contacta în cel mult 15 minute pentru a discuta soluțiile și costurile. Beneficiezi de consultanță GRATUITĂ și un plan personalizat pentru repatrierea persoanei dragi.
Lângă tine, oricând ai nevoie de ajutor
Citește și 7 lucruri pe care să le faci imediat după un deces, precum și alte articole pe blogul nostru despre ajutorul de înmormântare, obținerea certificatului de deces etc.